Hanna Kosonen ja Jari Leppä: Parikkalan raja-asemahanke etenee

Hallitus on tänään 23.10.2020 päättänyt ehdottaa seitsemännessä lisätalousarviossa Parikkalan raja-aseman tiesuunnitteluun 150 000 euroa. Hallituksen esitys asiasta annetaan ensi viikolla eduskunnalle. Viime vuoden budjettiriihessä hallitus päätti Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämisestä.

– Parikkalan raja-aseman kansainvälistäminen on todella tärkeä hanke koko Itä-Suomelle. Se on hyväksi alueen elinvoimaisuudelle, ja sitä on odotettu jo kauan. Asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti, iloitsee kansanedustaja Hanna Kosonen.

Parikkalassa sijaitseva rajavartioasema on nykyisin tilapäinen rajanylityspaikka, ei kansainvälinen rajanylityspaikka. Tämä tarkoittaa, että sitä voivat tällä hetkellä käyttää luvan etukäteen hakeneet Suomen ja Venäjän kansalaiset. Rajanylityspaikka on ollut tärkeä erityisesti tavaraliikenteelle.

– Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistyminen on tärkeää elinkeinoelämän toimintaedellytysten kohentamiselle ja investointien ja uusien työpaikkojen syntymiselle, sanoo ministeri Jari Leppä.

Rajanylityspaikan avaaminen kansainväliselle liikenteelle edellyttää usean tahon yhteistyötä. Yhteisiä toimia tarvitaan muun muassa ulkoministeriöltä, sisäministeriöltä, liikenne- ja viestintäministeriöltä, tasavallan presidentiltä ja Senaatti-kiinteistöiltä.

– On erinomaista, että liikennesuunnittelu pääsee hallituksen päättämällä rahoituksella nyt käyntiin, vaikka prosessi Suomen ja Venäjän välillä on vielä kesken, toteavat Kosonen ja Leppä.

Alkuperäisen tavoitteen mukaan Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen kansainväliseksi tapahtuisi vuonna 2024, jolloin rakennustyöt ajoittuisivat vuosille 2022-2023.