Juhlapuhe Savonlinnan Taidelukion 50-vuotisjuhlassa 11.11.2017

Hyvät taiteen, musiikin, sivistyksen ja Savonlinnan Taidelukion ystävät,

meillä on suuri ilo tänään juhlia syvään ja kokeneeseen keski-ikään ehtinyttä Savonlinnan Taidelukiota. Suomen ja koko Pohjoismaiden vanhimman ja perinteikkäimmän taidelukion juhlaa meidän savonlinnalaisten ja täällä koulunsa käyneiden on syytäkin juhlia ylpeydellä ja huolella.

Juhlaan toki sopii tuore uutinen siitä, että taidelukion erityistehtävät, musiikki ja taide, molemmat saavat jatkua ja vieläpä kuvataiteessa valtakunnallisena kehittäjänä.

Avaanpa hieman tätä arvoa vielä eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenenä.

Valiokunnassa Taikkaria käytettiin meille hyvänä esimerkkinä kustannustehokkaasta opetuksesta laadun kuitenkin ollessa korkeatasoista.

Taidelukiolla on pitkät perinteet tehtävien hoitamisessa. Tämä erityistehtävien arviointi tehtiin nykyisen tilanteen perusteella, johon toki historia on tuonut oman arvokkaan kasaumansa.

Kuvataiteeseen tuli yhteensä yhdeksän hakemusta, joista Savonlinnan Taidelukio arvioitiin parhaimmaksi. Taakse jäivät mm. sellaiset toimijat kuin Helsingin kuvataidelukio, Tölö gymnasium ja Tammerkosken lukio. Valtakunnallisen kehittäjän rooli kuvataiteissa on merkittävä huomionosoitus savonlinnalaiselle pitkäjänteiselle työlle.

Rooli tarkoittaa tietenkin lisää rahoitusta ja opiskelijoita lukiolle, mutta myös vetovastuuta suomalaisesta lukion taidekasvatuksesta. Tämä tarkoittaa ilman muuta vieläkin tiiviimpää yhteistyötä taiteen tutkimuksen, taidepedagogian ja uusimman alan tieteensuuntien kanssa. Savonlinnan Taikkari on nyt virallisesti edelläkävijä ja suunnannäyttäjä.

Yhteensä kaikille aloilla Suomessa on 11 kehittämistehtävälukiota, ja Taikkari on siis yksi näistä todella harvoista.

Koroistaisin myös musiikin erityistehtävän merkitystä. Tästäkin alasta Taikkari sai erinomaiset arviot.

Suora lainaus arviosta kuuluu: ”Henkilöstön syvä ammatillinen osaaminen yhdistettynä laajaan yhteistyöverkostoon antaa koululle erinomaiset valmiudet edistää musiikin erityistä osaamista.”

Näinhän se lopulta on missä tahansa tekemisessä, kulttuurissa, yhteiskunnan alueilla. Takana ovat ihmiset, monet perättäiset teot arjessa ja muutamat juhlavammissa tilanteissa. Taidelukion menestyksenkin takana ovat Taikkarin henkilökunta ja innokas opiskelijajoukko.

Haluankin kiittää ja onnitella tätä joukkoa valtavan tärkeästä työstänne suomalaisen taide- ja musiikkikasvatuksen eteen, myös alueemme eteen.

Hyvät juhlavieraat,

Meille juhlijoille kuvataiteen, musiikin, taiteen ja kulttuurin arvo on itsestäänselvää.

Maailma on muuttunut entistä visuaalisemmaksi ja myös äänekkäämmäksi…

Kuvia ja musiikkia kulutetaan enemmän kuin koskaan. Uskallan väittää, että tämä kehitys ei jää tähän, vaan kuvien ja musiikin tulva vain lisääntyy.

Taidelukio luo nuorelle valtavan hyvän pohjan vastata tähän erilaisten aistiärsykkeiden maailmaan.

Minua ihmetyttää esimerkiksi yliopistojen tuottama ja juuri julkaisema pisteytysjärjestelmä, jossa erityisesti lukioiden matematiikan arvosanoja tultaisiin painottamaan voimakkaalla kertoimella kaikissa yliopistojen opiskelijavalinnoissa.

Minulla itselläni ei ole laajan matikan lukijana mitään matematiikkaa vastaan, mutta ihmettelen tätä painotusta, sillä tarvitsemme hurjaa vauhtia muuttuvassa maailmassamme monialaisia osaajia erilaisilla vahvuuksilla.

Tähän löytyy muutama ihan selvä lukukin ihmettelyn jatkeeksi. Tilastokeskuksen mukaan kulttuuriteollisuudessa työskenteli vuonna 2015 yhteensä 87000 ihmistä eli enemmän kuin sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa sekä metsäteollisuudessa yhteensä.

Lisäksi jos mietitään, mitkä ovat tuotteissa vähintään yhtä tärkeitä ominaisuuksia kuin teknologia, niin kyllä sieltä taustalta löytyvät juuri visuaalisuus, kauneus, äänimaailma ja käytettävyys.

Kuten Itä-Savo tänään totesi, Taidelukio on tärkeä imagotekijä kaupungillemme. Savonlinnan Taidelukio vastaa myös isoon valtakunnalliseen ja globaaliin haasteeseen työn muutoksessa kouluttaen tulevaisuuden laaja-alaisia osaajia ymmärtämään ja välittämään visuaalista ja äänellistä maailmaa.

Lisäksi Taikkari antaa jokaiselle näistä nuorista välineen huolehtia itsestään. Itse harrastan hyvin pienesti ukulelen soittoa, ja jo se rämpytys tuo minulle hirmuisesti hyvää mieltä. Voin vain kuvitella, minkälainen henkireikä Taikkarin käyneille ja täällä opiskeleville kuvataiteen tai musiikin tekeminen on!

Arvoisat juhlavieraat,

”Taide ei ole sitä, mitä sinä näet, vaan sitä, mitä saat muut näkemään”, on Edgar Degas sanonut.

Savonlinnan Taidelukio on antanut ja tulee antamaan tuhansille ihmisille näkemisen laajuutta ja tuntemisen syvyyttä, luovuuden lähdettä, jota tässä maailman ajassa todella tarvitaan.

Kaikkea hyvää ja vähintään samanlaista menestystä tuleville vuosikymmenille kohti sadan vuoden ikää!

Kiitos kaikesta ja onnea!