Mielipide: Savonlinnan keskussairaalan taso on turvattava

Kirjoitus on julkaistu Itä-Savo-lehdessä 2.9.2020.

 

Huoli palveluista ja pelko tulevasta on värittänyt viime aikojen keskusteluja. On selvää, että meillä savonlinnalaisilla päättäjillä on vahva tahto Savonlinnan keskussairaalan tason säilyttämiseen ja siten palvelujen turvaamiseen alueen asukkaille.

Viime syksynä Itä-Savon sairaanhoitopiiri kävi neuvotteluja Pohjois-Savon suuntaan. On annettu ymmärtää, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa oli olemassa yhteinen tahtotila ja jopa sopimus yliopistollisen filiaalisairaalan perustamiseksi Savonlinnaan. Sosterista annetun tiedon valossa olikin yllättävää, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Kuopio suhtautuivat selkeän kielteisesti Itä-Savon siirtymiseen osaksi Pohjois-Savon maakuntaa ja alueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

On myös väitetty, ettei terveydenhuoltolakia joko ehditä muuttaa tai olla muuttamassa enää tällä kaudella mihinkään. Lain muuttaminen on maan hallituksesta kiinni. Se ehditään tehdä aivan hyvin, mikäli tahtoa kahden päivystävän ja leikkaavan sairaalan säilyttämiseen kahden keskussairaalan maakunnissa on. Soteministeriryhmässä vuoden istuneena tiedän hyvin, että tahtoa on.

Huolestuneita seudullamme ollaan myös hoitoketjuista. Kukaan ei halua turhaan käydä Savonlinnasta Mikkelissä tarkistuksessa ja jatkaa Kuopioon, mikäli oikeaa hoitoa saa vain Kuopiosta. Erikoissairaanhoidon vastuualue ei tule muuttumaan, olipa suunta kumpi tahansa. Hoitoonohjaus sekä järkevät hoitoketjut vaativat lääkäreiltä hyvää yhteistyötä ja ammattitaitoa sekä johtajilta hyvää johtamista. Myös Etelä-Savon ratkaisulla hoitoketjut voidaan tehdä toimiviksi ilman turhia ajokilometrejä.

Savonlinnan kaupunginhallituksessa päätettiin 31.8. äänin 6-4, ettei Etelä-Savon suuntaan neuvotteluja soteratkaisusta jatketa. Ei jatketa vaikka Pohjois-Savo on sanonut kaupunginhallituksen kuulemisissa ei ja julkisuuteen tuodut yksittäisten henkilöiden tekemät isoimmat tarjoukset Pohjois-Savosta tarkoittavat Savonlinnan sairaalan tiputtamista aluesairaalatasolle. Aluesairaalataso ei ole asukkaiden etu. Neuvotteluja ei jatketa, vaikka Pohjois-Savoon siirryttäessä erinomaiseksi vahvistunut XAMKin kampus sekä sadat uudet opiskelupaikat, Samiedun jatko-opiskelupaikat sekä yhteistyö XAMKin kanssa ja mm. biotuotekeskuksen rahoitus olisi vaakalaudalla ja vaikka Etelä-Savolla olisi halua neuvotella.

On erittäin harmillista, että kaupunki sulkee itse oven Mikkeliin, vaikka Kuopio on omansa jo vetänyt nenämme edestä kiinni. Pieni kaupunkimme ei pärjää ilman yhteistyökumppaneita. Yhtenäinen Etelä-Savo on kaikkien meidän etu, mikä on nyt Mikkelissä havaittu. Milloin meillä Savonlinnassa?

Hanna Kosonen

Kansanedustaja, Savonlinna