Tiedote 15.2.2018: Keskustan Hanna Kosonen toivoo valtiolta pikaisia toimia Savonlinnan vuokra-asuntotilanteen vakauttamiseksi

Tänään julkaistiin selvitys Savonlinnan vuokra-asuntotilanteesta ja toimenpiteistä sen vakauttamiseksi. Keskustan kansanedustaja ja Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen toivoo, että selvityksen ehdotuksia vaikeuksissa olevien vuokrataloyhteisöjen auttamiseksi alettaisiin toteuttaa nopeasti.

– Suomessa on 34 erittäin suuren riskin kuntaa, joille on saatava oma tervehdyttämiskeinojen tukiluokka. Savonlinnassa tilanne kärjistyy tämän vuoden aikana nopeasti ja on tärkeää, että selvityksen ehdotukset otetaan pikavauhtia käyttöön. Ehdotukset ovat parhaat mahdolliset niin valtion, kunnan kuin asukkaidenkin kannalta, toteaa Kosonen.

Selvityksessä ehdotetaan uusia tukia kaikkein vaikeimmassa tilanteessa oleville vuokrataloyhteisöille. Lisäksi ehdotuksena on, että vanhoja aravalainoja leikattaisiin ja että niiden tilalle saisi ottaa uuden, kaupungin takaaman pankkilainan.

– Jokainen savonlinnalainen tietää alueemme haasteellisen tilanteen. Nämä ratkaisut täytyy saada eteenpäin seutumme takia, jotta asuntotilanne saadaan hallintaan, Kosonen sanoo.

Selvitystyön taustalla on, että Savonlinna ja Savonlinnan seutu ovat olleet voimakkaan rakennemuutoksen kourissa jo useiden vuosien ajan. Tilannetta on entisestään vaikeuttanut esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston opettajakoulutuksen siirto Joensuuhun. Tämä ja muut vaikeudet ovat heijastuneet voimakkaasti kaupungin elinvoimaan, asukaslukuun, palveluihin ja talouteen.

Savonlinnassa asuntojen tarjonta ylittää niiden kysynnän ja asuntoja jää tyhjilleen. Tyhjät asunnot aiheuttavat ongelmia sekä omistajilleen, asukkaille, kunnille ja valtiolle rahoittajana, että paikkakunnan asuntomarkkinoille. Asuntoja omistavat vuokrataloyhteisöt ovat ajautuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Myös valtion riskit vuokra-asuntojen lainoittajana ja takaajana ovat suuret ja kasvavat edelleen.

Ympäristöministeriön pyynnöstä Savonlinnan vuokra-asuntotilanteen selvityshenkilönä toimi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ylijohtaja Hannu Rossilahti.

 

Lisätietoja:

Hanna Kosonen, keskustan kansanedustaja ja Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, puh. 040 717 1114

Tiedote 15.2.2018, julkaistavissa heti