Tiedote 8.3.2018: Perheiden perustulo kohentaisi naisten asemaa

 

Keskustan kansanedustajat Hanna Kosonen ja Mikko Kärnä esittävät perhevapaajärjestelmän uudistamista perustulon kautta. Kansanedustajien mukaan uudistaminen tulisi aloittaa perustulokokeilulla, jossa alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille osoitettaisiin perustulo. Perustulon tasoksi voitaisiin asettaa 560 euroa kuukaudessa, eli 1120 euroa perhettä kohden. Yksinhuoltajalle perheen perustulo, 1120 euroa, maksettaisiin kokonaisuudessaan.

– Perheiden perustulokokeilulla loisimme lapsiperheille aitoja joustoja sekä mahdollisuuden perhevapaiden joustavaan käyttöön. Perustulo mahdollistaisi töiden tekemisen ilman pelkoa etuuksien menettämisestä ja nykymuotoinen kotihoidontuki voitaisiin laittaa kokeilun ajaksi jäihin.

Kansanedustajat muistuttavat, että Suomen vertailukohtana usein käytetyssä Ruotsissa pienten lasten vanhemmat tekevät huomattavasti enemmän osa-aikatyötä kuin Suomessa.

– Ruotsissa yli 40 prosenttia äideistä tekee osa-aikatyötä vielä silloinkin, kun lapsi on 3-6 vuotias. Vastaava osuus on Suomessa vain 16 prosenttia. Osa-aikatyö on myös monin verroin yleisempää ruotsalaisille isille kuin suomalaisille. Tällaiseen työhön kannustaminen lisäisi kokonaisuutena työmarkkinoiden joustavuutta, parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla sekä takaisi samalla lapsille oikeuden hyvään lapsuuteen vanhempien ollessa enemmän läsnä lasten arjessa. Suomessa työnantajat on myös kannustettava mukaan osa-aikatyön tarjoamiseen.

 

Lisätietoja:

Hanna Kosonen, p. 040 717 1114
Mikko Kärnä, p. 040 143 8941