Vappupuhe: Tavallisen arjen arvostus ja muita koronakevään oppeja

Kevät on ollut poikkeuksellista aikaa. Koronaviruspandemia on pyyhkäissyt yli koko maailman, eikä Suomikaan ole sen vaikutuksilta säästynyt. Vappuakin juhlimme vain etänä, mutta se on tänäkin vuonna työn, opiskelijoiden ja kevään juhla. Kiitos kaikille niille sankareille, jotka päivästä toiseen tekevät työtä ihmisten kanssa huolehtien siitä, että yhteiskunta toimii.

Kriisi on vielä päällä, mutta samalla on jo katsottava tulevaan. Mitä olemme tästä kaikesta oppineet? Se on ainakin käynyt selväksi, että Suomen pitää jatkossa varautua paremmin muihinkin poikkeustiloihin kuin sotilaalliseen uhkaan. Omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat nousseet uuteen arvostukseen. Palaako teollisuustuotantoa Suomeen ja Eurooppaan? Siten tuotantoketjut olisivat selkeämmin omissa käsissämme, emmekä olisi niin riippuvaisia maailman tapahtumista.

Pinnalla ovat myös kotimaisen ruuan, monipaikkaisuuden ja ylipäätään hajautetumman yhteiskunnan arvon ymmärtäminen. Nämä asiat ovat keskustalaisuuden ytimessä. Oma piha ja väljemmät tilat ovat nousseet tiiviin karanteeniarjen myötä monien perheiden toivelistalle. Samalla etätyökäytännöt ovat ottaneet harppauksen työpaikoilla ympäri maan.

Koronakriisi on osoittanut myös tutkitun tiedon sekä kehitys- ja innovaatiotoiminnan tärkeyden. Rokotteiden kehittäminen ja viruksen ymmärtäminen vaativat korkeaa osaamista ja tutkimusta. Ne ovat edellytyksiä viruksen voittamiselle ja normaaliin arkeen palaamiselle. Sekin täytyy ymmärtää, että kriisin seurauksena maailma muuttuu. Meidän tehtävämme on miettiä, mihin suuntaan, ja tehdä kaikkemme sen eteen, että Suomi pärjää jatkossakin. Osaaminen, tutkimus ja innovaatiot ovat avaimia tulevaan menestykseen.

Kun rajoitukset lopulta poistetaan, toivon muutamien asioiden säilyvän: lähiyritysten tukemisen ja ulkona luonnossa liikkumisen. Ensi kesä on erilainen kuin koskaan aikaisemmin, koska alueillemme tärkeät isot tapahtumat jäävät järjestämättä. Emme voi kuin luottaa, että rajoitusten jälkeen kotimaanmatkailu kokee ennennäkemättömän buumin. Osaamme varmasti arvostaa myös tuiki tavallista arkea aivan uudella tavalla.

Ennen kaikkea tämä kevät on opettanut ihmissuhteiden tärkeydestä. Odotamme jo sitä aikaa, kun saa halata ystävää, leikkiä lapsenlapsen kanssa ja kätellä mökkinaapuria. Se aika tulee vielä. Kuten minulle tärkeä ihminen kotona eräänä päivänä viisaasti totesi, ystävyys on tärkeää erityisesti näinä aikoina.