Mikkelissä järjestetty Täydellinen liikuntakuukausi sai ansaitusti Paavo Nurmi –palkinnon Urheilugaalassa. Täydellinen liikuntakuukausi järjestettiin viime syksynä valtakunnallisen liikuntajärjestö Valon, Etelä-Savon Liikunnan ja Mikkelin kaupungin toimesta. Tavoitteena oli saada koko kaupunki liikkumaan ja miettimään liikkumistaan. Kuukausi onnistui hienosti, mistä palkintokin kertoo.
Tein Valolle Täydellisestä liikuntakuukaudesta ideakirjan, joka tukee tapahtuman levittämistä Suomen muihin kaupunkeihin. Ideakirjaa työstäessä tuli selväksi, että Täydellinen liikuntakuukausi onnistui etenkin siksi, että se toteutettiin lukuisina nopeina kokeiluina perinteisen pidemmän suunnittelun ja toteutuksen sijaan. Mikkeliläiset saivat itse miettiä, mikä on paras tapa lisätä liikettä ja kokeilla heti, toimiiko idea vai ei.
Samaa kokeilevaa mallia toivoisin näkeväni myös muualla suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämän hetken hallituksen johtamissa ministeriöissä on voimassa reilut 300 eri strategiaa. Tämän päälle on erilaisia työryhmiä, tehtyjä ja tekeillä olevia selvityksiä sekä toimenpideohjelmia. Suomessa on tapana suunnitella ja kokoustella, kun voitaisiin ideoida ja kokeilla nopeasti sekä saada saman tien tuloksia sekä tietoa käytännön kautta.
Juha Sipilä nosti blogikirjoituksessaan esiin ketterien kokeilujen esteen, joka on usein lainsäädäntö. Sipilä ehdottaakin puitelakia kokeilujen mahdollistamiseen. Yhden lain avulla voitaisiin Suomessa kokeilla lukuisten ideoiden toimivuutta.
Keskusta on esittänyt mm. alueellista perustulokokeilua. Byrokraattinen tukijärjestelmä kannustaa passiivisuuteen, eikä edistä lyhytaikaisten töiden vastaanottoa. Erilaisista korvaavista malleista on ollut paljon puhetta, mutta vielä ei ole ollut riittävästi poliittista tahtoa niiden toteuttamiseen. Ajallisesti ja paikallisesti rajatulla perustulokokeilulla näkisimme, toimiiko perustulo käytännössä.
Kannatan myös keskustan ehdottamaa kokeilua, jossa ansiosidonnaiseen päivärahaan oikeutettu työtön voisi määräaikaisesti saada päivärahansa yrittäjän starttirahana. Taustalla on ajatus, että malli alentaisi kynnystä ryhtyä yrittäjäksi. Kokeilusta saisimme nopeasti tietoon, alentuuko kynnys vai ei.
Suomi tarvitsee notkeutta, joustavuutta, fiksuja ratkaisuja ja erityisesti tekoja, jotta suunta muuttuisi. Nopeilla kokeiluilla fiksut ratkaisut ovat helpommin löydettävissä.
Kansanedustajaehdokas
Hanna Kosonen (kesk)
Mielipidekirjoitus 21.1.2015 Itä-Savo ja Länsi-Savo -lehdissä
| 21.1.2015 | |