Potentiaalia on

Siitä on 12 vuotta, kun monien vuosien seikkailujen jälkeen muutimme perheen kanssa takaisin Savonlinnaan. Meidät veti kotikonnuille arjen mutkattomuus, hiihto- ja ulkoilumahdollisuudet, puhdas luonto, hiljaisuus, raikas ilma, kaupungin kompakti koko sekä palveluiden saavutettavuus ja se, että aina oli ikävä sydänalassa, kun etelään piti lomalta pois lähteä.

Savonlinnan muuttotappio kääntyi viime vuonna voitolliseksi, mistä meidän kaikkien kuuluu olla iloisia. Olisiko suunta kääntynyt pidemmäksi aikaa? Me savonlinnalaiset voimme tuohon suuntaan eniten vaikuttaa. Mikä pitäisi Savonlinnassa täällä nyt asuvat ja mikä vetäisi tänne lisää heitä, joilla ikävä on sydänalassa, kun pois rannoilta olisi lähdettävä?

Savonlinna on yksi Suomen 57:stä seutukaupungista ja siinä joukossa neljänneksi suurin. Innolink teki vuonna 2019 seutukaupungeista vetovoimatutkimuksen ja johtopäätöksenä oli, että seutukaupunkien vetovoimassa parhaiten toteutuvat turvallisuus, hyvä asuinympäristö ja liikenteellinen saavutettavuus. Tärkein houkuttelevuustekijä oli kaupungin ilmapiiri ja fiilis.

Savonlinna pärjäsi hyvin tuossa vertailussa. Kaupungillamme on hyvä imago, eikä se varmasti viime kesän matkailijaryntäyksessä ja paras matkailukaupunki -voitoissa huonontunut. Savonlinna pärjäsi seutukaupunkitutkimuksessa erityisesti pehmeän vetovoimaindeksin vertailussa, erotumme joukosta viihtyisyydessä, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluilla sekä persoonallisuudella. Enemmän järven äärellä, saarille rakennettuna ja puhtaan luonnon keskellä kaupungin on vaikea olla.

Selvityksessä todettiin myös, että joka kuudes kasvukeskusten tai sen lähialueen ihmisistä voisi harkita seutukaupunkiin muuttamista. Tämä siis kaikki ennen koronaa ja sitä, että nyt väljempi elämäntila kiinnostaa yhä useampia. Pelkästään joka kuudes tarkoittaa useita satojatuhansia ihmisiä, joilla on käynyt mielessä seutukaupunkeihin muutto. Savonlinnaan muuttajista potentiaalia siis on.

Kirjoitus julkaistu Savonmaan vaaliliitteessä 26.5.2021

28.5.2021 | |