Mielipide: Ukrainaa on tuettava kaikilla tavoilla

Me savonlinnalaiset tiedämme hyvin historiamme kautta mitä rajaseudulla asuminen tarkoittaa. Se tarkoittaa pyrkimystä yhteistyöhön ja ystävyyteen, hyviin suhteisiin. On se tarkoittanut ennenkin myös muunlaisia kanssakäymisiä.

Tilanne Venäjän johtoa kohtaan on nyt muuttunut. Kuten presidentti Niinistö sanoi, sodan kylmät kasvot ovat esillä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hyökkäys itsenäisyyttä, vapautta ja demokratiaa vastaan. Eurooppa ja Suomi ovat auttamassa ukrainalaisia tätä suuruudenhullua valtapolitiikkaa vastaan. Ukrainaa ei saa jättää yksin. Olemme jo nähneet miten Eurooppa voi sittenkin toimia nopeasti ja yksimielisesti. Maailmassa on paljon hyvää ja se on Ukrainan tukena. Sotaa pakenevat ukrainalaiset otetaan lämmöllä vastaan.

Suomen liittoutumattomuus on ollut vakauspolitiikan perusta ja itse olen juuri tällä vakauden tavoittelulla, kansallisen turvallisuuden maksimoinnilla Nato-vastaisuuteni perustellut. Nyt kuitenkin tilanne on rajusti muuttunut. Kantani on ollut uudessa pohdinnassa jo kuukausia, enkä mitään näin isoa ratkaisua halua tehdä nopeasti. Haluan kuulla asiantuntijoita, myös Nato-osapuolta. Meidän on oltava tarkkaan tietoisia siitä, mitä voimme Natolta saada, mutta myös siitä mistä joudumme vastuuseen. Kansallinen turvallisuus on elintärkeä päämäärä edelleen.

Olen samaa mieltä Jouni Backmanin kanssa siitä, että Savonlinnan on mietittävä Venäjä- ja Valko-Venäjä -suhteita uudessa valossa. Uskon, että me savonlinnalaiset emme halua olla tukemassa maiden nykyisen johdon raakalaismaisia toimia. Tämä tarkoittaa myös muutosta Savonlinnan suhteisiin.

Venäläistaustaisia seudullamme asuu paljon. Hyvät suhteet ja ystävyys heidän kanssaan jatkukoon.

Hanna Kosonen
Kansanedustaja (Kesk)
Savonlinna

Kirjoitus on julkaistu Itä-Savon mielipidepalstalla 3.3.2022.