Tiedote: Kemin ja Savonlinnan sairaalan turvaaminen tehdään nyt lailla ja rahalla

Keskustan torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni ja Savonlinnasta valittu kansanedustaja Hanna Kosonen ovat pitkään tehneet yhteistyötä maakuntiensa kahden keskussairaalan mallin puolesta.

Vuosien työ on johtamassa tulokseen, jossa terveydenhuoltolakia viimein muutetaan siten, että myös Lapin ja Etelä-Savon maakunnilla olisi oikeus ylläpitää useampaa ympärivuorokautista yhteispäivystyspistettä eli kahta keskussairaalaa.

– On todella tärkeää, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru nyt tuo eduskuntaan terveydenhuoltolain muutoksen sovitulla tavalla. Myös eduskunta on luvannut joustaa, että laki ehditään käsitellä, Kosonen toteaa.

Valtiovarainvaliokunta kiinnitti huomiota Lapin ja Etelä-Savon maakuntien rahoitukseen jo sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhteydessä.

-Nyt niin kutsuttuun tekniseen kehykseen lisätään 16 miljoonaa euroa näitä sairaaloita varten ja vaatisi seuraavalta hallitukselta nimenomaan päätöksen leikata nämä rahat pois eikä niin varmastikaan käy, Kulmuni sanoo.

– Viimeisten vuosien aikana ennen kaikkea Kemi-Tornio alueen ja Savonlinnan seudun kunnat ja kaupungit ovat tehneet tämän asian kanssa tiivistä edunvalvonta työtä yli puoluerajojen, Kosonen jatkaa.

Se, että nyt Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden asema turvataan paitsi lailla ja rahalla on todellinen näiden alueiden yhteinen ponnistus ja työvoitto, joka nyt onnistuu, Kulmuni sanoo.