Mielipide: Keskustan kanta Etelä-Savon sote-ratkaisuun on kirkas

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Savon nettisivuilla 1.9.2020 ja lehdessä 2.9.2020.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen kritisoi viime viikolla Keskustaa epäselkeydestä Etelä-Savon sote-ratkaisuun (Länsi-Savo 27.8.2020). Minua hän puolestaan kritisoi haastattelussaan siitä, että tiede ja -kulttuuriministerinä keskustan sote-neuvottelijana toimiessani hyväksyin soten lakiluonnoksen.

Etelä-Savon sote-suunnan valintaan liittyvä keskustelu alkaa mielestäni saada jo varsin erikoisia piirteitä. Ristikkäisiä mielipiteitä asiaan sinkoilee eri suunnista. Keskustan linjan selkeydessä ei kuitenkaan ole sijaa moitteille, vaan se on ollut ja on yhä varsin kirkas. Yhtenäinen Etelä-Savo on Keskustan tavoite. Ministeriryhmässä toimiessani ajoin koko ajan tätä yhdessä sovittua linjaa.

Keskusta haluaa, että Etelä-Savossa säilytetään kaksi leikkaavaa ja päivystävää sairaalaa: Mikkelissä ja Savonlinnassa. Se jos mikä on tärkeää maakunnan yhtenäisyydelle, mutta erityisesti asukkaiden saavutettaville palveluille, joista tässä nimenomaan on kysymys.

Keskusta on ainoa puolue, joka on selkeästi kertonut ajatuksensa asiaan. Häkkänen moittii minua lehdessä siitä, että olisin ollut kannattamassa maakuntaa hajottavaa linjaa. Savonlinnassa kokoomuksen suunnalta toisaalta syytetään siitä, että kannatan yhtenäistä Etelä-Savon maakuntaa.

Kokoomuksella kesti kovin kauan ylipäätään edes kertoa näkemyksensä Etelä-Savon sote-ratkaisuun. On hyvin omituista, että saman puolueen edustajat syyttävät eri puolilla maakuntaa vastakkaisista asioista. Selvää on, että kokoomuksessa ollaan kovin erimielisiä maakunnan yhtenäisyydestä. Tärkeämpää minusta olisi kuitenkin tietää, mikä on Häkkäsen ja kokoomuksen näkemys kahden päivystävän ja leikkaavan sairaalan olemassa oloon Etelä-Savon maakunnassa.

Meille Keskustassa tärkeää on turvata ihmisten hyvät palvelut. Haluamme, että sekä Savonlinnan että Mikkelin sairaaloiden taso säilyy.

Hallituksessa on viisi puoluetta, ja yhteisen linjan muodostaminen vaatii aina kompromisseja. Sitä, ettei lausunnoille lähtenyt pelkästään maakunnan hajottava vaihtoehto vaan kaksi vaihtoehtoa, voi pitää pitkälti keskustan saavutuksena. Muiden hallituspuolueiden kantaa ei ole julkisuudessa vielä kuultu.

Hanna Kosonen
kansanedustaja