Välttämätön liikenneuudistus tehtävä oikeudenmukaisesti

Mielipidekirjoitus on julkaistu Itä-Savossa 6.11.2020.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen pakottaa yhteiskuntia uudistumaan. Liikenteen päästöt ovat yksi haasteellisimmista vähennettävistä. Tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt Suomessa vuoteen 2030 mennessä ja siksi liikenteen verotuskin on mietittävä uudella tavalla.

Liikenteen verotus perustuu nykyään tasaveroon: se, joka kuluttaa polttoainetta eniten, joutuu maksamaan eniten. Nykymalli on jäänyt ajasta jälkeen. Huonosti hoidetuilla teillä ajavat joutuvat maksamaan kilometreistä yhtä paljon kuin hyvin hoidetuilla teillä ajavat, mutta eivät hyödy yhteiskunnan teiden kunnossapitoon tekemistä panostuksista. Pitkien etäisyyksien Suomessa auton käyttäminen on välttämättömyys.

Keskustan eduskuntaryhmä haluaa uudistaa liikennepolitiikkaa ja lisätä kotimaisten, uusiutuvien polttoaineiden käyttöä, sähköistää liikennettä, vähentää liikenteen päästöjä lisäämällä etätyön tekemistä ja satsata uusiin energiamuotoihin. Tahdomme pysäyttää polttoaineiden veronkorotusten epäreilun kierteen ja mahdollistaa arjen kannalta tärkeän autoilun tulevaisuudessakin.

Korvaisimme polttoaineiden litraperusteisen verotusmallin ratkaisulla, jossa kustannus määräytyisi paikannuksen perusteella. Se kohtelisi oikeudenmukaisemmin erilaisilla teillä ajavia. Perustuslaki turvaa yksityisyydensuojan, ja uusi lainsäädäntö pitäisi valmistella huolellisesti. Paikannustiedot annettaisiin luotettavalle viranomaistaholle verotusta varten. Paikannusta käytetään jo nyt laajasti esimerkiksi puhelimissa.

Muitakin ehdotuksia liikenteen uudistamisesta on. Vihreiden keinot nostaisivat merkittävästi autoilun hintaa ja suosisivat alueita, joissa on mahdollisuus käyttää joukkoliikennettä. Kokoomuksen malli perustuu autokannan nopeaan uusimiseen ja suosisi heitä, jotka pystyvät ostamaan uusia vähäpäästöisiä autoja.

Kummankaan puolueen esittämä malli ei ota huomioon alueellisen tasa-arvon kysymyksiä ja ihmisten arjen realiteetteja. Ilmastonmuutosta on hillittävä, mutta se on tehtävä oikeudenmukaisella tavalla.

Hanna Kosonen

kansanedustaja (kesk)